• حجاب، حکم الهی و تضمین‌کننده فعالیت تکاملی بانوان
  • اهدای ۲۰ سری جهیزیه به نوعروسان سوادکوهی
  • برگزاری ۲۱۰ برنامه هفته دفاع مقدس در سوادکوه
  • کشف گنجینه‌های ملی و بین‌المللی در دفاع مقدس
  • جشنواره شعر تبری «نوج» آبان‌ماه برگزار می‌شود
  • برنامه ۲.۵ ساله برای اتمام پل کابلی پل‌سفید
  • هزار و ۷۰۰ نقطه رانشی راه‌های روستایی مازندران ایمن‌سازی می‌شود
  • معرفی یک هزار و ۵۳۰ طرح شیلاتی به بانک‌های عامل مازندران
  • ایران در انتظار خلق حماسه سیاسی دیگر در اسفندماه
  • تابستان داغ بدون قطع برق
  • بکارگیری ۴۸۲ تیم امدادی در خدمت‌رسانی به مردم
  • عصبانیت حامیان دولت قبل از پیشرفت‌های دولت سیزدهم
  • احداث زباله‌سوز در زیراب ۳۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • ۹ دستور مهم رئیس‌جمهور برای برگزاری راهپیمایی اربعین
  • اینجا حوالی اردیبهشت بوی بهشت می‌آید
  • فرمانده کل سپاه: حماسه پرشکوه خان‌طومان نقطه اوج افتخار مردم مازندران است
  • پلمب پارک جنگلی شورمست سوادکوه به‌دلیل عدم رعایت عفاف و حجاب
  • Wie man gute Frauen zum Heiraten findet
  • ۲۵۰ مسجد مازندران آماده میزبانی از معتکفان/اعتکاف بهترین فرصت برای گسترش ارزش‌های دینی
  • ایران استقلال خود را تحکیم و استقلال بسیاری از کشورهای دوست را تثبیت کرد
  • برگزاری ۳۵۰ عنوان برنامه گرامیداشت دهه فجر در سوادکوه
  • فرود همای پیروزی بر باند قلب ایرانیان/پیروزی با آمدن حق محقق شد
  • نفسی برای مازندران نماند/ خشکسالی و آلودگی هوا زیر چتر سبز
  • سپاه مظهر اقتدار و عزت ایران اسلامی/کینه‌ورزی دشمنان نظام در جنگ ترکیبی نمایان شد
  • جانیان اروپایی و آمریکا ناتوان و مستاصل مقابل سپاه پاسداران
  • سنگرسازی در شهر هزار سنگر/۶ بهمن؛ حماسه‌ای از جنس آگاهی و وفاداری مردم دیار علویان
  • ماجرای عجیب کمبود اسکناس در عابر بانک‌ها چیست/خودپرداز خالی و مردم سرگردان!
  • باز هم افزایش زمان انتظار برای خانه‌دار شدن/چهار دهک اول چه زمانی صاحب خانه می‌شوند
  • سواد رسانه‌ای مدیران دولت سیزدهم
  • آستین‌های که با عشق بالا زده می‌شود/ خدمت‌رسانی به مردم در اردوی جهادی بهزیستی
  • ۱۷ مرداد ۱۳۹۹؛ ساعت ۸:۲۶
    کد خبر: 2682
    بازدید: 0 views
    خبرنگار، قلم‌‌نگار امین و حفیظ
    قلم در مبانی اسلامی دارای تقدسی دائمی و هدایت‌گر بسوی ارزش‌های متعالی انسانی است و قلم‌داران رسانه‌ها، امنای جامعه در صیانت از سلامت افکار و رفتار بویژه مسئولان شکور هستند و صدالبته که باید با دستمال تمیز و نظیف، شیشه‌های کثیف را پاک کرد.

    به گزارش پیام سوادکوه، قلم در نظر بزرگان و خواص هر جامعه، اکسیری شفابخش برای افزایش ظرفیت وجودی فهم و آگاهی جان‌های پاک و عقول معرفت‌جوست که همواره بشر را برای دست‌یابی به حقایق وجودی عالم یاری‌گر بوده است.

    ارزش و جایگاه قلم به اندازه‌ای گوهرانه تعبیر می‌شود که مصداق قسم خالق هستی قرار گرفته تا تراز آشکاری برای سنجش حق از باطل در زمینه آنچه قرار است با فرمان گرفتن از  عقل و تحرک انگشتان بر صفحه کاغذی یا مجازی ثبت شود، قرار گیرد.
    اما همین قلم می‌تواند راه را هم به حقیقت نشان دهد و هم ذهن جویای حقیقت را به بیراهه و ناکجاآباد لم‌یزرع از هرگونه روشنی و صداقت راهنما شده تا در نهایت محصولی جز گمراهی و افتادن به ورطه باطل‌افزایی نداشته باشد.

    قلم، روزگاری در قامت پَرِ رنگ گرفته از جوهر کاتبان نمود می‌یافت و امروز باوجود حفظ اصالت دیرین خود، اَشکال تازه‌ای را به خود دیده به شکلی که حرکت انگشتان همچنان می‌نویسد اما شاید دیگر در ظاهر نیازی به قلم به دست شدن نباشد و این همان پیشرفت تکنولوژی و کارآمدی فضای مجازی امروز است.

    از این رو در تمام مکاتب الهی قلم و آنچه می‌نگارد مهم است؛ چرا که قرار است مزرعه حقیقت‌طلب و باطل‌ستیز مردم را سیراب کند و اگر این تراوشات از ذهن بیمار یا بی‌تفاوت نسبت به سرنوشت جامعه بشری نشأت گرفته باشد اسباب گمراهی را فراهم آورده و عنصر هدایت که سرلوحه ارسال رسل و ائمه هدی بوده را خدشه‌دار خواهد ساخت.

    بنابراین قلم و آنچه می‌نویسد همواره مهم بوده، هست و خواهد بود اما به شرط آنکه در مسیر حقیقت، عدالت و صداقت بر صفحات به حرکت در آید تا جان‌های خفته را بیدار و بیداران را سلامت و نشاط بیش از پیش بخشد.

    در میان انواع عرصه‌های قلم‌افزایی بدون شک رسانه و خبرنگار از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است چراکه در متن جامعه، از جامعه و برای بهبود شرایط جامعه می‌نویسد و در کنار وظیفه خطیر آگاهی‌بخشی به افکار عمومی برای رشد و پویایی جامعه تلاش می‌کند.

    رسانه که روزی تنها مطبوعات را شامل می‌شد، امروز فضای مجازی را به عنوان یک جهان عمیق از اطلاعات و فرصتی شگرف برای رشد خود می‌بیند پس سقف محدودیت را شکافته و در فضای سایبر در قالب خبرگزاری‌ها و پایگاه‌های خبری همراه با شبکه‌های اجتماعی انس ویژه‌ای با ذهن و قلب مخاطب یافته است.

    رسانه‌ها از منظر امامین انقلاب
    در قاموس رهبران انقلاب اسلامی نیز برای انواع رسانه‌ها در گذر زمان ارزش کم‌نظیری بیان شده و همواره در مدت بیش از ۴۰ سال عمر انقلاب اسلامی مردم ایران، رسانه از اهمیت بسزایی برخوردار بوده است.
    به عنوان مثال بنیانگذار انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) در دی‌ماه سال ۱۳۵۹ در جمع اعضای یکی از مطبوعات آن زمان می‌فرمایند: “…وظیفه داریم ما، یک وظیفه اسلامی، یک وظیفه انسانی داریم که آن چیزهایی که در این جمهوری شده است بگوییم و برسانیم به مردم. انتقاد هم داریم البته که کوتاهی شده است، آنها هم باید نوشته بشود. نمی گوییم آن را ننویسند، آن را هم بنویسند، اما انتقاد، غیر غرض وَرزی است. یک قلم است که می خواهد یک مسئله ای که فرض کنید کوچک است بزرگش کند و چند مقابلش کند. تیتر بزرگ بنویسد و بعدش هم حرفهایی که هر چی دلش می خواهد بنویسد. گاهی هم تیترها مناسب با خود موضوع نیست. این را از جای دیگر پیدا کردند. اینجا زیرش چیز دیگر نوشتند. خوب، آن غرض ورزی است. یک وقت یک قلمی است که می خواهد اصلاح کند جامعه را، هم خوبش را می گوید، هم آنهایی را که ناقص است. اما به طور موعظه، نه بطور انتقاد غرض آلود، نه به طور تضعیف. مسائل را دو جور ممکن است بگوید؛ یک مسائلی است که یک استاد شریف برای بچه ها می گوید و بچه هایی که انحراف دارند، این استاد شریف می خواهد اینها را از انحراف بیرون بیاورد. نصیحتشان می کند. با زبان ملایم به آنها می فهماند. یک استادی هم داریم که می خواهد ضربه بزند. با ضربه می خواهد اینها را اذیت کند. اینها دو جور فرض است، دو جور قلم است، دو جور گفتار است، دو جور نوشتن است…”

    این سخنان نشان می‌دهد وظیفه ذاتی رسانه و یکی از ابزارهای آگاهی‌بخشی، نقد منصفانه و غیر مغرضانه است تا در نهایت به یک اتفاق مثبت برای بهبود وضع نامطلوب موجود به شرایط مطلوب مورد نظر نظام و مردم منجر شود.

    در همین راستا رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مد ظله‌العالی) نیز در دفعات گوناگون ارزش رسانه را گوشزد کرده‌اند به عنوان مثال در دیدار با دانشجویان دانشگاه امیرکبیر در اسفندماه سال ۱۳۷۹ در پاسخ به اين سوال كه نظر شما درباره‏ نشريات و مطبوعات چيست و آيا نحوه برخورد قضائي را تأييد مي‏‌كنيد؟ می‌فرمایند: « اين سؤال را خيلي از من مي‏‌پرسند. پاسخ من اين است. من مطبوعات را يك پديده‏ ضروري، لازم و اجتناب‏‌ناپذير براي جامعه خودمان و هر جامعه‏‌اي كه بخواهد خوب زندگي كند، مي‏‌دانم.

    براي مطبوعات هم سه وظيفه عمده قائلم: وظيفه‏ نقد و نظارت، وظيفه اطّلاع‌‏رساني صادقانه و شفّاف، وظيفه طرح و تبادل آراء و افكار در جامعه. معتقدم كه آزادي قلم و بيان، حقِّ مسلّم مردم و مطبوعات است. در اين هم هيچ ترديدي ندارم و اين جزو اصول مصرّحه قانون اساسي است.

    معتقدم اگر جامعه‌‏اي مطبوعات آزاد و داراي رشد و قلم هاي آزاد و فهميده را از دست بدهد، خيلي چيزهاي ديگر را هم از دست خواهد داد. وجود مطبوعات آزاد، يكي از نشانه‌‏هاي رشد يك ملت و حقيقتاً خودش هم مايه رشد است؛ يعني از يك طرف رشد و آزادگي ملت، آن را به وجود مي‌‏آورد؛ از طرف ديگر، آن هم به نوبه خود مي‌‏تواند رشد ملت را افزايش دهد.

    البته معتقدم در كنار اين ارزش، ارزش ها و حقايق ديگري هم وجود دارد كه با آزادي مطبوعات و آزادي قلم، آن ارزش ها نبايد پامال شود. هنر بزرگ اين است كه فردي بتواند هم آزادي را حفظ كند، هم حقيقت را درك كند، هم مطبوعات آزاد داشته باشد، هم آن آسيب‌ها دامن او را نگيرد. بايد اين‏گونه مشي كرد…».

    بنابراین بدین سان می‌توان نتیجه‌گیری کرد که نقد و نظارت، اطّلاع‏رساني و طرح و تبادل آراء و افكار در جامعه از وظایف ذاتی رسانه ‌است که اگر صورت نپذیرد در واقع رسانه به آنچه در ذات باید بدان عمل می‌کرده پشت پا زده و باید در پیشگاه الهی پاسخگو باشد.

    اما متأسفانه بخشی از افکار عمومی را مسئولانی تشکیل می‌دهند که از میان این همه وظایف خطیر، تنها به اطلاع‌رسانی عملکردشان توسط رسانه‌ها علاقه‌مند بوده و اعتقادی به وظیفه ذاتی نقد و نظارت یا تبادل آراء و افکار از سوی رسانه‌ها ندارند چرا که ترس از دست دادن جایگاه اجازه پذیرش انتقادات را به آنان نمی‌دهد.

    درحالی که کلمه مسئول در ذات خود مورد سوال قرار گرفتن را نهادینه دارد و طبق فرمایش رهبر معظم انقلاب رسانه یکی از ارکان نقد، نظارت و سوال کننده به شمار می‌آید اما بستن دهان منتقدان تبدیل به یک مشی غلط رضاخانی برای برخی از مسئولان شده است.
    ایمان حبیبی



    مرجع : بلاغ

    بر چسب ها:
    

    نظر شما:

    1- گزینه های ستاره دار الزامی می باشند.
    2- ایمیل شما نمایش داده نمی شود.
    3- لطفا جهت دریافت پاسخ نظر خود حتما ایمیل خود را بصورت صحیح وارد نمائید.
    4- لطفا نظر خود را به صورت فارسي تايپ نماييد.
    5- نظري که حاوي هر گونه توهين باشد، انتشار داده نمي‌شود.
    نام *
    ایمیل *