• حجاب، حکم الهی و تضمین‌کننده فعالیت تکاملی بانوان
  • اهدای ۲۰ سری جهیزیه به نوعروسان سوادکوهی
  • برگزاری ۲۱۰ برنامه هفته دفاع مقدس در سوادکوه
  • کشف گنجینه‌های ملی و بین‌المللی در دفاع مقدس
  • جشنواره شعر تبری «نوج» آبان‌ماه برگزار می‌شود
  • برنامه ۲.۵ ساله برای اتمام پل کابلی پل‌سفید
  • هزار و ۷۰۰ نقطه رانشی راه‌های روستایی مازندران ایمن‌سازی می‌شود
  • معرفی یک هزار و ۵۳۰ طرح شیلاتی به بانک‌های عامل مازندران
  • ایران در انتظار خلق حماسه سیاسی دیگر در اسفندماه
  • تابستان داغ بدون قطع برق
  • بکارگیری ۴۸۲ تیم امدادی در خدمت‌رسانی به مردم
  • عصبانیت حامیان دولت قبل از پیشرفت‌های دولت سیزدهم
  • احداث زباله‌سوز در زیراب ۳۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • ۹ دستور مهم رئیس‌جمهور برای برگزاری راهپیمایی اربعین
  • اینجا حوالی اردیبهشت بوی بهشت می‌آید
  • فرمانده کل سپاه: حماسه پرشکوه خان‌طومان نقطه اوج افتخار مردم مازندران است
  • پلمب پارک جنگلی شورمست سوادکوه به‌دلیل عدم رعایت عفاف و حجاب
  • Wie man gute Frauen zum Heiraten findet
  • ۲۵۰ مسجد مازندران آماده میزبانی از معتکفان/اعتکاف بهترین فرصت برای گسترش ارزش‌های دینی
  • ایران استقلال خود را تحکیم و استقلال بسیاری از کشورهای دوست را تثبیت کرد
  • برگزاری ۳۵۰ عنوان برنامه گرامیداشت دهه فجر در سوادکوه
  • فرود همای پیروزی بر باند قلب ایرانیان/پیروزی با آمدن حق محقق شد
  • نفسی برای مازندران نماند/ خشکسالی و آلودگی هوا زیر چتر سبز
  • سپاه مظهر اقتدار و عزت ایران اسلامی/کینه‌ورزی دشمنان نظام در جنگ ترکیبی نمایان شد
  • جانیان اروپایی و آمریکا ناتوان و مستاصل مقابل سپاه پاسداران
  • سنگرسازی در شهر هزار سنگر/۶ بهمن؛ حماسه‌ای از جنس آگاهی و وفاداری مردم دیار علویان
  • ماجرای عجیب کمبود اسکناس در عابر بانک‌ها چیست/خودپرداز خالی و مردم سرگردان!
  • باز هم افزایش زمان انتظار برای خانه‌دار شدن/چهار دهک اول چه زمانی صاحب خانه می‌شوند
  • سواد رسانه‌ای مدیران دولت سیزدهم
  • آستین‌های که با عشق بالا زده می‌شود/ خدمت‌رسانی به مردم در اردوی جهادی بهزیستی
  • ۸ بهمن ۱۳۹۸؛ ساعت ۷:۲۷
    کد خبر: 519
    بازدید: 0 views
    «سمنوپزان» سنت ایرانی و نذر فاطمی
    برگزاری آئین سنتی با توسل به حضرت فاطمه زهرا(س) در سوادکوه
    سمنوپزان را به واقع می‌توان نمادی از وفاق و همدلی خانواده‌های ایرانی دانست، آنجایی که خانواده‌ها باید ساعت‌های طولانی نذرکننده را یاری دهند تا پخت سمنو به اتمام برسد.

    به گزارش پیام سوادکوه، ساده‌ترین راه شناسایی اهالی و فرهنگ یک محل و منطقه، توجه به آداب و رسوم ساکنین آن‌جا در برگزاری مراسم، جشن‌ها و سوگواری‌ها، نذر و نیازهای آنان ‌است، یکی از رسوم موجود در شهر پل‌سفید مرکز شهرستان سوادکوه پخت سمنو است.
     سمنو به عنوان نماد زاییدن و باروری گیاهان و سمبل برکت، فراوانی و نیرومندی است که یکی از سین‌های سفره هفت سین نوروزی ایرانیان را نیز از روزگار قدیم تاکنون تشکیل می‌دهد به واقع خوراکی شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه می‌شود.
    وقتی حاجت نذرکننده برآورده شد، تازه ساز و کار پختن سمنو آغاز ‌می‌شود، یک کار گروهی و اجتماعی آغاز ‌می‌شود، گاهی دعوت عمو‌می ‌است و هرشخصی ‌می‌تواند شرکت کند و گاهی دعوت خصوصی است، ولی در مراسم اختصاصی هم نیز سمنو پخته شده بین دیگران خیرات ‌می‌شود.
    فصل پختن سمنو بیشتر در زمستان بوده، زمانی که پای دیگ گرم ایستادن قابل تحمل باشد، در این فصل دیگ سمنو بر پا است، صلوات بر پیامبر(ص) و آل ایشان و ذکر مصیبت بر واقعه‌ی کربلا و دعای توسل از مشخصه‌های فضای این مراسم معنوی است.
    برای تهیه سمنو زنان خانواده دور هم جمع می‌شوند و براساس تعداد نفرات و نذری که دارند مقداری گندم را جدا و پاک می‌کنند، سپس گندم‌ها را در داخل چند سینی پهن کرده و خیس می‌کنند، بعد از ۳ روز گندم‌ها را جداکرده و سبز می‌کنند.
    بعد از پنج تا هشت روز دانه‌های گندم جوانه‌زده را در هاونگ می‌کوبند تا نرم شود و شیره بیاندازد، سپس گندم‌ها را در داخل دیگ می‌ریزند.
    بعد از ریختن گندم‌ها در داخل دیگ به تدریج آرد اضافه می‌شود، در این میان باید افرادی به صورت پیوسته محتویات داخل دیگ را هم برنند تا از ته گرفتن و خراب شدن سمنو جلوگیری شود.
    با توجه به اینکه تهیه و زمان پخت سمنو تقریباً یک شبانه‌روز است یا در طول ۳اذان پخته ‌می‌شود، برای جلوگیری از خسته شدن فرد نذرکننده سمنو، تمامی اطرافیان تلاش می‌کنند تا به نحوی در درست کردن سمنو با صاحب نذر همکاری کنند.
    بعد از پختن و جا افتادن کامل سمنو، در آن مغز بادام و گردو ریخته می‌شود و پس از مدتی یک پارچه سفید رنگ تمیز روی سطح سمنو پهن می‌کنند، در ادامه نیز مقداری گلاب ناب دو آتشه به نیت طاهر و طیب شدن سمنو روی پارچه می‌پاشند و زیر دیگ را روشن می‌کنند تا با حرارت ملایم، سمنو دم بکشد.
    در این زمان حاضران یا هر فردی که نظر و حاجتی دارد حاضر شده و نماز شکر بجا آورده و حضرت فاطمه(س) را واسطه قرار می‌دهد.

    بعد از اطمینان از دم کشیدن سمنو زنان به صورت دسته جمعی دور دیگ صلوات می‌فرستند و دعا می‌خوانند و سپس اقدام به برداشتن پارچه سفید می‌کنند و همگی با هم نظاره‌گر سطح سمنو می‌شوند زیرا که اعتقاد دارند فرورفتگی سطح سمنو نشانه‌ی پنجه حضرت فاطمه(س) است.
    در پایان، سمنوی پخته شده بین افراد حاضر، همسایگان  ودوستان تقسیم می‌شود.



    بر چسب ها:
    

    نظر شما:

    1- گزینه های ستاره دار الزامی می باشند.
    2- ایمیل شما نمایش داده نمی شود.
    3- لطفا جهت دریافت پاسخ نظر خود حتما ایمیل خود را بصورت صحیح وارد نمائید.
    4- لطفا نظر خود را به صورت فارسي تايپ نماييد.
    5- نظري که حاوي هر گونه توهين باشد، انتشار داده نمي‌شود.
    نام *
    ایمیل *