• تجلیل از فعالان حوزه کتاب سوادکوه
  • اجرای هزار برنامه هفته بسیج در سوادکوه
  • بحران آب، سونامی رعدآسا/دولت و ملت تا دیرنشده چاره‌اندیشی کنند
  • افتتاح پایگاه مقاومت بسیج کارگری شرکت پیشرو معادن ذوب آهن سوادکوه
  • تخصیص ارز ۴۲۰۰ تومانی با ۳ کالای اساسی چه کرد/وقتی جهانگیری «سوپرمن» شد!
  • امیدواری به فراهم شدن زیرساخت تولید و اشتغال در سوادکوه
  • فرق بین حرف با عمل و پرگویی با بی‌ادعایی!/ افق تابناک در انتظار ملت مقاوم ایران
  • ثبت‌نام ۳۰ هزار متقاضی طرح مسکن ملی در مازندران
  • قهرمانی مقتدرانه مازندران در مسابقات شنا آب‌های آزاد کشور
  • خانواده، نقطه آغازین ایجاد عشق به کتابخوانی/علت عمده کتاب گریزی در جامعه چیست؟
  • آقای استاندار! منتظر اقدام انقلابی تان در بهبود وضعیت استان هستیم
  • مازندران با وجود ظرفیت‌های فراوان نباید بیکار داشته باشد
  • تصاویر/ پایان ۳۶ سال گمنامی آلاله خوشنام مازندرانی
  • تصاویر/ طبیعت پاییزی سوادکوه
  • شناسایی پیکر شهید سوادکوهی پس از ۳۶ سال
  • دومین مرحله رزمایش کمک‌های مومنانه سوادکوه
  • استقبال مردم مازندران در رزمایش کمک مومنانه بی‌نظیر بود
  • خبرنگاران فعالان نرم‌افزاری امنیت پایدار
  • تریبون نماز جمعه محلی برای بیان مشکلات مردم است
  • آه و ناله مردم از گرانی‌ها و ادامه بی‌تدبیری‌ها/نظارتی که در کف بازار نیست!
  • نقش غدیر در عصرغیبت
  • خبرنگار، قلم‌‌نگار امین و حفیظ
  • ما را که تو منظوری، خاطر نرود جایی…/نوش‌دارویی به نام خبرنگار!
  • فاجعه‌ای به نام «لایکی»/ عریان‌نمایی کودکان ایرانی در سایه بی‌توجهی وزارت ارتباطات
  • دفاع مستدل و متقن امام هادی(ع) از ولایت امیرالمومنین علی(ع)
  • فعالان دینی و مذهبی در صف نخست رعایت دستورالعمل‌های بهداشتی
  • حقوق بشر اسلامی شاه‌کلید صلح جهانی/آمریکا، مدعی‌ترین ناقض حقوق بشر در جهان
  • حمایت از نیازمندان و اقشار آسیب‌پذیر در شرایط سخت کرونایی
  • مردم با راه‌اندازی پویش «نذر کمک‌مومنانه» در محرم به هموطنان کمک کنند
  • غدیرستیزان، دنیاپرستان جاهل و اغواء شده
  • ۸ بهمن ۱۳۹۸؛ ساعت ۷:۲۷
    کد خبر: 519
    بازدید: 0 views
    «سمنوپزان» سنت ایرانی و نذر فاطمی
    برگزاری آئین سنتی با توسل به حضرت فاطمه زهرا(س) در سوادکوه
    سمنوپزان را به واقع می‌توان نمادی از وفاق و همدلی خانواده‌های ایرانی دانست، آنجایی که خانواده‌ها باید ساعت‌های طولانی نذرکننده را یاری دهند تا پخت سمنو به اتمام برسد.

    به گزارش پیام سوادکوه، ساده‌ترین راه شناسایی اهالی و فرهنگ یک محل و منطقه، توجه به آداب و رسوم ساکنین آن‌جا در برگزاری مراسم، جشن‌ها و سوگواری‌ها، نذر و نیازهای آنان ‌است، یکی از رسوم موجود در شهر پل‌سفید مرکز شهرستان سوادکوه پخت سمنو است.
     سمنو به عنوان نماد زاییدن و باروری گیاهان و سمبل برکت، فراوانی و نیرومندی است که یکی از سین‌های سفره هفت سین نوروزی ایرانیان را نیز از روزگار قدیم تاکنون تشکیل می‌دهد به واقع خوراکی شیرینی است که از جوانه گندم و آرد تهیه می‌شود.
    وقتی حاجت نذرکننده برآورده شد، تازه ساز و کار پختن سمنو آغاز ‌می‌شود، یک کار گروهی و اجتماعی آغاز ‌می‌شود، گاهی دعوت عمو‌می ‌است و هرشخصی ‌می‌تواند شرکت کند و گاهی دعوت خصوصی است، ولی در مراسم اختصاصی هم نیز سمنو پخته شده بین دیگران خیرات ‌می‌شود.
    فصل پختن سمنو بیشتر در زمستان بوده، زمانی که پای دیگ گرم ایستادن قابل تحمل باشد، در این فصل دیگ سمنو بر پا است، صلوات بر پیامبر(ص) و آل ایشان و ذکر مصیبت بر واقعه‌ی کربلا و دعای توسل از مشخصه‌های فضای این مراسم معنوی است.
    برای تهیه سمنو زنان خانواده دور هم جمع می‌شوند و براساس تعداد نفرات و نذری که دارند مقداری گندم را جدا و پاک می‌کنند، سپس گندم‌ها را در داخل چند سینی پهن کرده و خیس می‌کنند، بعد از ۳ روز گندم‌ها را جداکرده و سبز می‌کنند.
    بعد از پنج تا هشت روز دانه‌های گندم جوانه‌زده را در هاونگ می‌کوبند تا نرم شود و شیره بیاندازد، سپس گندم‌ها را در داخل دیگ می‌ریزند.
    بعد از ریختن گندم‌ها در داخل دیگ به تدریج آرد اضافه می‌شود، در این میان باید افرادی به صورت پیوسته محتویات داخل دیگ را هم برنند تا از ته گرفتن و خراب شدن سمنو جلوگیری شود.
    با توجه به اینکه تهیه و زمان پخت سمنو تقریباً یک شبانه‌روز است یا در طول ۳اذان پخته ‌می‌شود، برای جلوگیری از خسته شدن فرد نذرکننده سمنو، تمامی اطرافیان تلاش می‌کنند تا به نحوی در درست کردن سمنو با صاحب نذر همکاری کنند.
    بعد از پختن و جا افتادن کامل سمنو، در آن مغز بادام و گردو ریخته می‌شود و پس از مدتی یک پارچه سفید رنگ تمیز روی سطح سمنو پهن می‌کنند، در ادامه نیز مقداری گلاب ناب دو آتشه به نیت طاهر و طیب شدن سمنو روی پارچه می‌پاشند و زیر دیگ را روشن می‌کنند تا با حرارت ملایم، سمنو دم بکشد.
    در این زمان حاضران یا هر فردی که نظر و حاجتی دارد حاضر شده و نماز شکر بجا آورده و حضرت فاطمه(س) را واسطه قرار می‌دهد.

    بعد از اطمینان از دم کشیدن سمنو زنان به صورت دسته جمعی دور دیگ صلوات می‌فرستند و دعا می‌خوانند و سپس اقدام به برداشتن پارچه سفید می‌کنند و همگی با هم نظاره‌گر سطح سمنو می‌شوند زیرا که اعتقاد دارند فرورفتگی سطح سمنو نشانه‌ی پنجه حضرت فاطمه(س) است.
    در پایان، سمنوی پخته شده بین افراد حاضر، همسایگان  ودوستان تقسیم می‌شود.



    بر چسب ها:
    

    نظر شما:

    1- گزینه های ستاره دار الزامی می باشند.
    2- ایمیل شما نمایش داده نمی شود.
    3- لطفا جهت دریافت پاسخ نظر خود حتما ایمیل خود را بصورت صحیح وارد نمائید.
    4- لطفا نظر خود را به صورت فارسي تايپ نماييد.
    5- نظري که حاوي هر گونه توهين باشد، انتشار داده نمي‌شود.
    نام *
    ایمیل *