به گزارش پیام سوادکوه حدود چهار سال قبل بود که مهدی رازجویان معاون عمرانی استانداری مازندران از اجرای طرح میراث ماندگار در این استان خبر داد، طرحی که برای زیباییسازی مازندران و احیای طبیعت شمال هر چند دیر اما میتوانست قدم خوبی باشد.
۵۴ درصد از عرصههای جنگلی شمال کشور در مازندران است اما هر روز از میزان این طبیعت بکر کم میشود؛ استانی که حدود ۱۱ هزار کیلومتر جاده دارد و نزدیک به چهار هزار کیلومتر آن جاده اصلی و مابقی جادههای روستایی است.
در تاریخ بیهقی آمده که نزدیک به هزار سال قبل و در هنگام لشکرکشی سلطان مسعود غزنوی به تبرستان، جلگهای میان ساری و آمل، جنگلی انبوه و هموار که تا کوه امتداد داشت دیده میشد و راههای آن به قدری باریک بود که فقط دو سه سوار میتوانستند از کنار هم عبور کنند؛ همچنین راه بین آمل و ناتِل نزدیک نور فعلی پوشیده از جنگل و جوی و برکه بود.
از حدود هشت هزار گونه گیاهی ایران در حال حاضر حدود هزار و ۸۰۰ گونه در جنگلهای شمال وجود دارد که معادل ۵/۲۲ درصد است و در حالی ۱۶۰ گونه چوبی در شمال می روید که در تمام قاره اروپا فقط ۴۰ گیاه چوبی وجود دارد.
بنابراین برای داشتن هوای سالم که از جمله نیازهای انسان و محیط زیست است، درختان هستند که زمینه زندگی با طراوت، لذتبخش و سعادتمند را برای ما فراهم میکنند، در دین ما نیز به فضای سبز و درختکاری اهمیت ویژه داده شد و حتی قدر شکستن شاخه درختان را از گناهان عنوان میکنند.
ایجاد جادههای گردشگری سبز در مازندران
سیدرحیم بخشی مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایه گذاری و اشتغال استانداری مازندران در گفتوگو با بلاغ گفت: با دستور استاندار مازندران با توجه به اینکه مازندران پایتخت گردشگری اکو است و همه ساله تعداد زیادی گردشگر به این منطقه سفر میکنند که نیاز است با ایجاد فضای سبز مناسب، جلوههای بصری خوبی ایجاد کنیم.
وی با بیان اینکه در گام اول از ساری تا قائمشهر و از قائمشهر تا آمل درختکاری انجام خواهد شد، افزود: در جادههای اصلی بهعنوان جاده گردشگری در ابتدا دستور پاکسازی مسیر بهصورت مشترک با فرماندارهای شهرستانها، بخشداریها، با جمعآوری زباله ها انجام میشود.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری مازندران تصریح کرد: در مرحله بعد با همکاری جهاد کشاورزی، همه دستگاهها، نهادها و با کمک اصحاب رسانه، NGO و مردم در ورودی شهرها درختکاری انجام خواهد شد.
بخشی با تاکید بر اینکه درختکاری با هدف بهرهمندی از توانمندی و ظرفیت گردشگری و زیباییشناسی این استان در نظر گرفته شد، خاطرنشان کرد: با توجه به شرایط محیطی و آب وهوای استان، گونههای درختان توسط مختصصان این حوزه در نظر گرفته خواهد شد.
وی با اشاره به طرح نهضت درختکاری در حاشیه جادههای استان مازندران گفت: در فاز اول از ساری به قائمشهر و از قائمشهر به آمل درختکاری انجام میشود و مرحله اول در مسیر جادههای اصلی و در مرحله بعدی جاده فرعی استان این طرح اجرا میشود.
لزوم اجرای طرح درختکاری با تهیه بستههای فرهنگی
علیرضا شریعت فرماندار آمل نیز در این خصوص در گفتوگو با خبرنگار بلاغ اظهار کرد: هر اقدامی نیاز به بسته فرهنگی دارد، در میراث ماندگار و تغییر چهره شهر و شهرستان نیاز به نگرش جدید هم در حوزه اجرا و در جامعه داریم.
وی با اشاره به طبیعت زیبای مازندران تصریح کرد: مازندران از لحاظ جغرافیایی به راحتی با اقدام و تدبیر مناسب تغییرات خوبی حاصل میشود که قطعا درختان میتوانند زیبایی خاصی به منطقه بدهند.
فرماندار آمل خاطرنشان کرد: در اقدامی استاندار همه فرمانداران دستور اجرای طرح میراث ماندگار و درختکاری داده شد که در آمل نیز در حاشیه جاده این شهرستان به بابل پاکسازی و درختکاری انجام خواهد شد.
شریعت از کاشت ۵ گونه بومی درخت در طرح میراث ماندگار اشاره کرد و افزود: ۵ گونه مشخص شده درخت بومی مثل، بلوط، افرا، آزاد، انجیری و… انتخاب شد و باید سریعا جانماییها مشخص شود.
وی یکی از ضعفهای طرح درختکاری در چندین سال گذشته را نگهداری و حفظ و حراست دانست و خاطرنشان کرد: بعد از کاشت نیاز به حفظ و حراست درختان داریم که باید جامعه همکاری کند، برخی به دلیل اینکه جلوی کسب و کارشان درختان قرار دارند و از این قبیل موارد برای حفظ درختان تلاش نمیکنند.
فرماندار آمل در پایان گفت: امیدواریم با اجرای این طرح و همکاری مردم بتوانیم مازندرانی سرسبز داشته باشیم و از گلوگاه تا رامسر را بهطور کلی درخت ببینم و در این مسیر لذت ببرند.
به گزارش بلاغ؛ درختان بر چرخه حیات اکوسیستم و محیط زیست تاثیر مثبت میگذارند و ایجاد تعادل آب و هوا، پاکسازی هوا، انسجام بافت خاک و حفظ زیستگاه موجودات مختلف و کاهش گرمای زمین نقش موثری در ابعاد زندگی انسان دارد.
درختان دی اکسید کربن را جذب و اکسیژن تولید میکنند و هوای پاک را به ارمغان میآورند بنابراین باید در حفظ و نگهداری از درختان بهمنزله سلامتی و طول عمر انسان تلاش کرده و زمینه فرهنگسازی با برنامه را در دستور کار خود برای انتقال این میراث به نسلهای آینده قرار دهیم.
گزارش: سمانه قلیپور
نظر شما:
1- گزینه های ستاره دار الزامی می باشند.2- ایمیل شما نمایش داده نمی شود.
3- لطفا جهت دریافت پاسخ نظر خود حتما ایمیل خود را بصورت صحیح وارد نمائید.
4- لطفا نظر خود را به صورت فارسي تايپ نماييد.
5- نظري که حاوي هر گونه توهين باشد، انتشار داده نميشود.